شهرستان قاینات به دلیل نبود بارندگی های موثر در 3 ماهه زمستان سال گذشته و بهار 88، امسال هم دچار خشکسالی است.کارشناس مسئول دفتر برنامه ریزی و امور عمرانی فرمانداری قاینات به خبرنگار خراسان جنوبی گفت: علاوه بر نبود بارندگی های موثر در زمستان سال گذشته، نامناسب بودن زمان بارندگی در فروردین و اردیبهشت امسال نیز باعث بروز خسارات سیل و تگرگ به مزارع، محصولات کشاورزی، اماکن دامی، واحدهای مسکونی و تاسیسات زیربنایی شد.با اشاره به پراکنش نامناسب بارندگی بهاره به دلیل دربرگیری برخی مناطق و شامل نشدن دیگر مناطق افزود: افت شدید دبی آب منابع آبی شهرستان به دلیل خشکسالی متوالی و افزایش نیافتن آن بر اثر بارندگی های ناموثر زمستان گذشته از مشکلات بخش کشاورزی شهرستان است به طوری که در حال حاضر بسیاری از قنات های اصلی روستاها با افت شدید آب مواجه شده و این امر در روستاهای بخش نیمبلوک و زیرکوه کاملا مشهود است.وی با تشریح خسارات ناشی از ادامه خشکسالی و تاثیر آن بر زندگی و معیشت مردم شهرستان گفت: ...
بر اساس بررسی ها و کارشناسی های انجام شده مناطق گرفتار خشکسالی در این شهرستان اولویت بندی و به دفتر بازسازی و حوادث غیر مترقبه استان و دیگر مراجع ذی ربط اعلام شده است.دبیر ستاد حوادث و سوانح غیر مترقبه قاینات گفت: دهستان های نیمبلوک و کرغند در بخش مرکزی، پسکوه در بخش سده، مهیار، پیشکوه و حومه بخش مرکزی، آفریز در سده، پطرگان و شاسکوه در بخش زیرکوه، زهان و افین در بخش زهان، سده در بخش سده و حاجی آباد در بخش زیرکوه به ترتیب از دهستان های گرفتار خشکسالی هستند که باید اقدامات موثری برای مقابله با خشکسالی و جلوگیری از مهاجرت مردم این مناطق انجام شود.اکبری راد به آبرسانی روستاهای شهرستان با تانکر اشاره کرد و گفت: آب شرب 65 روستای شهرستان با تانکر توسط اداره آب و فاضلاب روستایی تامین می شود که با توجه به فصل تابستان و گرمای بالای 40 درجه سانتی گراد مردم خواستار افزایش تعداد تانکرهای آبرسانی هستند.
وی افزود: در حال حاضر با هماهنگی و همکاری دفتر بازسازی و حوادث غیر مترقبه استانداری و آب و فاضلاب روستایی استان آب مورد نیاز اهالی روستاهای شهرستان تامین می شود.
وی ادامه داد: در 3 ماه گذشته امسال یک هزار و 388 سرویس یعنی حدود 17 هزار و 156 متر مکعب آب به 65 روستای 7 هزار و 924 خانواری دارای مشکل آب شرب، حمل شد.
وی از سهمیه بندی آب شرب 30 روستای این شهرستان خبر داد و گفت: با گرم شدن هوا و کاهش شدید آب دهی چاه ها و قنات ها، در بیش از 30 روستای این شهرستان طرح سهمیه بندی آب اجرا شده است.
وی با بیان این که خشکسالی 10 ساله و نبود بارندگی مناسب در سال گذشته باعث افت شدید سفره های آب زیرزمینی و وارد شدن خسارات غیر قابل جبران به بدنه کشاورزی و امرار معاش شهرستان شده است، گفت: متاسفانه کاهش آب دهی قنات های اصلی و بعضا خشکیدن قنات ها و چشمه ها باعث مهاجرت روستاییان به شهرها و ترک محل زندگیشان شده است.
وی با اشاره به خرده مالکی اراضی کشاورزی شهرستان و مقرون به صرفه نبودن آن از نظر اقتصادی افزود: با توجه به اشتغال عده زیادی از مردم شهرستان به کشاورزی، شرایط فعلی بر نحوه زندگی و معیشت مردم تاثیر منفی گذاشته و دامنه آثار آن مهاجرت های ناخواسته را به دنبال دارد.
وی در خصوص آبرسانی سیار به باغ ها و اراضی کشاورزی شهرستان گفت: علاوه بر تامین آب شرب از طریق آب و فاضلاب روستایی، جهاد کشاورزی هم با همکاری ستاد حوادث و سوانح غیر مترقبه به باغ ها و درختان شهرستان آبرسانی می کند.
وی با اشاره به فرا رسیدن فصل آبیاری زعفران گفت: با توجه به کمبود آب برای آبیاری مزارع زعفران، برنامه ریزی و تامین اعتبار لازم از محل بودجه های خشکسالی برای این امر ضروری است.
وی از فعالیت 4 هزار و 678 خانوار عشایری در این شهرستان خبر داد و گفت: بیش از 30 درصد عشایر استان متعلق به شهرستان قاینات هستند و متاسفانه خشکسالی اخیر اثرات منفی و زیان بار و خسارات جبران ناپذیری به این قشر تولید کننده وارد کرده است.
وی آبرسانی سیار، خرید تانکر برای تامین آب، مرمت چاه های مالداری، تجهیز چاه های آب شرب دام و استان و مرمت و بازسازی قنات ها را از جمله اقداماتی دانست که برای حمایت از حدود 19 هزار نفر از عشایر این شهرستان از محل اعتبارات خشکسالی ضروری است.
وی با تاکید بر این که تداوم چند ساله خشکسالی رونق کشاورزی شهرستان را کم رنگ کرده است،گفت: با اندک بارندگی پایان سال قبل کشاورزان مبادرت به کشت دیم کردند ولی به دلیل استمرار نیافتن بارندگی و وقوع سیلاب های مخرب ناشی از تگرگ به محصولات باغی و زراعی آسیب وارد شد و امید کشاورزان را به یاس مبدل کرد.
وی خواستار تخصیص اعتبار ویژه خشکسالی به این شهرستان شد و گفت: قاینات از کمترین میزان بارندگی در بین دیگر شهرستان های استان برخوردار است از سوی دیگر با توجه به گستردگی آن، کاهش یا بعضا خشکیدن منابع آبی و غیره ضروری است مسئولان استان و کشور به این شهرستان توجه ویژه معطوف کرده و اعتبارات خشکسالی شهرستان را افزایش دهند.
به گفته وی بهسازی کانال های انتقال آب، تخصیص اعتبارات و تسهیلات ویژه و تمدید وام کشاورزان، تامین آب شرب انسان، دام، باغ ها و اراضی، احیا و مرمت قنات ها و چشمه ها، اجرای طرح های آبخوان داری و آبخیزداری و جداسازی آب شرب از فضای سبز از جمله اقداماتی است که در مدیریت خشکسالی و کاهش اثرات آن موثر است.وی خواستار تامین اعتبار اجرایی این پروژه ها و پرداخت کمک های بلاعوض برای جبران بخشی از خسارات خشکسالی به مردم شد و گفت: توسعه بیمه محصولات کشاورزی و دامی مناسبت ترین راهکار تامین امنیت سرمایه گذاری و جبران خسارات احتمالی در بخش کشاورزی و دامی است./ر.خراسان